Select Page

Дизајн на кујна – совршениот распоред е клучен

Во денешно време, концепцијата за дизајн на кујна еволуира и се трансформира во нешто што не само што го задоволува функционалниот аспект, туку и креира визуелно впечатлив простор. Современата кујна не е веќе само обичен простор за приготвување на храна, туку скулптура во просторот, каде што секој елемент е планиран и распореден со цел да креира хармонична и иновативна атмосфера.

Еден од најважните аспекти на дизајнот на кујната е распоредот на елементите. Тоа не е само прашање на стил, туку и на функционалност и ефикасност. Во модерните кујни, просторот и функционалноста се врзани заедно. Првичната цел на распоредот на елементите е да се овозможи лесен и ефикасен пристап до секој дел од кујната, без да се жртвува естетиката.

Современиот пристап кој се применува во современите кујни е отворениот распоред, каде што различните функционални области се интегрираат во еден простор. Ова овозможува потполно исцрпна употреба на просторот и креира чувство на просторност и отвореност. На пример, кујнскиот остров може да служи како мултифункционален простор, со вградена рерна, плотна за приготвување на храна и простор за седење од спротивната страна.

Современите кујни исто така се фокусираат на употреба на модерни и иновативни материјали и технологии. Вградените апарати и квалитетните површини не само што додаваат на естетиката на кујната, туку и обезбедуваат практичност и лесно одржување. Дизајнот на кујната сега вклучува интелигентни решенија за складирање, осветлување и технолошки имплементации.

дизајн на кујна

Кујната како скулптура во просторот

 

Во целост, дизајнот на современата кујна треба да биде израз на индивидуалноста и стилот на сопственикот, додека истовремено ги задоволува потребите за функционалност и ефикасност. Таа треба да биде вистинска скулптура во просторот, креирана со внимание кон деталите и со фокус на прекрасната синергија помеѓу форма и функција.

Современата кујна не само што ја исполнува функцијата на простор за приготвување на храна, туку и се вклопува како скулптурален елемент во целиот простор на домот. Нејзиниот дизајн претставува внимателно изработена комбинација на форми, материјали и  текстури, кои креираат визуелно впечатлива композиција. Креативните архитекти и дизајнери се залагаат за интегрирање на кујната во просторот како скулптурален фокус, што резултира во хармонично усогласување помеѓу функционалност и естетика.

Оваа пристапување креира кујни кои се нешто повеќе од обично место за готвење – тие се уметнички дела кои го зајакнуваат просторот и додаваат на неговата вредност и харизма.

дизајн на кујна

Современи материјали за кујни

 

Современите кујни го користат разновидниот избор на материјали за да го постигнат својот стил и функционалност. Меѓу најпопуларните материјали за дизајн на кујните се : ламинамот, плочките со голем формат, мермер и травертин.

Травертинот, со својата природна текстура и карактер, додава топлина и елеганција во просторот, додека ламинамот претставува практична и издржлива опција, со огромен спектар на текстури и различни дизајни.

Плочките со голем формат се популарни поради својата модерна естетика и способноста да создадат чист и минималистички изглед. Плочките во голем формат исто како и ламинамот, може да се сечат според димензија, поради нивната големина во која доаѓаат. Истите ласерски се обработуваат по однапред точно одредена мерка според дизајнот на кујната, (позиција на умивалник, позиција на плотна и сл.). Уште една предност на овие материјали е нивната дебелина, која е доста мала, 12mm, што допринесува за минималистичкиот изглед.

Секој од овие материјали има свои предности и квалитети кои ги прават идеални за современите кујни, каде што стилот и функционалноста се важни.

дизајн на кујна современи материјали

Примери за креативно дизајнирани кујни

 

Во оваа галерија, ќе можете да погледнете специфичен дизајн на кујни и елементи, кои се поразлично третирани од конвенционалните кујнски елементи. Најчесто во примерите ќе приметите нагласено осветлување, отсуство на висечки елементи, потенцирање на респираторскиот систем, облога на ѕидот во голем формат и сл. 

Современите кујни треба да бидат срцето на домот, нивната функција да се надополни преку добро издизајниран простор за складирање, со што ќе се создаде простор за дизајнерски третман на функционалните елементи. 

TУКА
можете да ги погледнете дел од нашите проекти кои се изведени идентично според нашите проекти. Нашиот искусен тим од архитекти, вложува големо внимание на нашите проекти за да се креира простор кој ќе одговара на вашите потреби.

На овој link посетете го нашиот победнички проект во категорија угостителство, кој остави посебен печат во нашето портфолио.

BT House design

Beaty studio design

LUXURY APARTMENT DESIGN

Спуштен плафон

Спуштен плафон - ДизајнСпуштен плафон во...

Eнтериерно решение – Пред и Потоа

Ентериерно решение - Пред потоаВо светот на...

Дизајн на дневна соба

Дизајн на дневна собаМодерен дизајн на дневна...

Архитект за внатрешно уредување

Незаменливата улога на Архитект за внатрешно...

Дизајнер за внатрешно уредување

Дизајнер за внатрешно уредувањеВнатрешниот...

Осветлување – најбитен елемент во вашиот дом

Осветлување на ентериер -  најбитен елемент во...

Внатрешно уредувања на стан

Внатрешно уредување на стан - проектБенефити од...

Дизајн на ентериер во Скопје

Што значи да креираш добар дизајн на ентериер во...

ДОБИЈ ПОНУДА ВЕДНАШ

4 + 4 =